Op 12 april werd het jaarlijkse Grote Geschiedenis Debat gehouden door de leerlingen met geschiedenis in vwo 6. Aan het einde van hun historische schoolloopbaan nemen de leerlingen een standpunt in over de meest invloedrijke gebeurtenis, meest invloedrijke persoon, of over de zin van het schoolvak geschiedenis zelf.
Er werden, zoals ieder jaar, prachtige debatten uitgevochten. Zo was er een debat over het belang van Jezus Christus tegenover de eerste vrouwelijke programmeur, Ada Lovelace. Ook werd er een heftig debat uitgevochten over het belang van de ondertekening van de Bill of Rights in de VS in 1791, tegenover de uitvinding van de boekdrukkunst door Johannes Gutenberg.
Onder toeziend oog van mevrouw Van Stelten werden er nieuwe inzichten opgedaan, waarbij leerlingen goed konden laten zien hoezeer geschiedenis een wetenschap van interpretatie en discussie is. Twee voorbeelden van mooie bijdragen: “Geschiedenis op school bestaat teveel uit het aanleren van zinloze feiten die op een toets moeten worden uitgekotst door leerlingen,” en “de ontdekking van de Verenigde Staten door Columbus betekende de eerste aanvaring (sic) van Europa met de nieuwe wereld.”
Alle leerlingen hebben aangetoond meer dan klaar te zijn voor hun eindexamen!
dhr. A. Thijs, docent geschiedenis