Waarom tweetalige havo+?
Tweetalig onderwijs is bedoeld voor kinderen met een brede belangstelling, die het leuk vinden om meer te leren over andere landen en culturen. Dat doe je, behalve in de lessen, met allerlei extra activiteiten: van workshops op school en in musea tot reizen naar het buitenland. In klas 2 ga je met de klas naar Canterbury en in jaar 3 op uitwisseling naar een school in het buitenland. Je leert je goed uitdrukken in het Engels en ook van deze extra activiteiten en het contact met leeftijdsgenoten in het buitenland leer je ontzettend veel! Zo biedt tweetalig havo+ je een stevige vooropleiding voor het HBO, waar colleges en lesmateriaal ook vaak in het Engels zijn. Dat is voor jou dan geen probleem meer. Ook kun je met de taalcertificaten die je in jaar 3 en in de bovenbouw haalt, gemakkelijker voor een internationale opleiding kiezen.
Voor wie is tweetalig havo+ een goede keuze?
Tweetalig havo noemen we bewust havo+, omdat het echt moeilijker is dan de Nederlandstalige havo-opleiding. De focus op wereldburgerschap en de opdrachten die daarbij horen, vragen meer overzicht en zelfstandigheid dan de ‘gewone’ havo. Om die reden adviseren we tweetalig havo+ voor leerlingen met een havo/vwo-advies of een stevig havo-advies.
Wat bedoelen we met een ‘stevig havo-advies’? De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat leerlingen die het in de tweejarige brugperiode niet lukt om het niveau van tweetalig havo te halen, in bijna alle gevallen in groep 7 nog een vmbo-t/havo-advies of een vmbo-t-advies hadden. Leerlingen die zonder problemen de tweetalige havo-klassen doorlopen, hadden vaak in groep 7 al een havo- of een havo/vwo-advies.
Als je advies in groep 8 is verhoogd naar havo, is dat natuurlijk supergoed! In dat geval adviseren we je alleen wel om te kiezen voor Nederlandstalig havo. Als je graag TTO wil doen – wat inderdaad veel extra’s biedt! – adviseren we je om te kiezen voor de tweetalige vmbo-t/havo-stroom.
Tweetalig onderwijs kun je alleen volgen als je vloeiend Nederlands spreekt. De reden daarvoor is dat de lessen na de onderbouw (klas 1 t/m 3) bij vrijwel alle vakken weer in het Nederlands gegeven worden, omdat ook de eindexamens in het Nederlands zijn. We zien in de praktijk dat TTO-leerlingen die in de brugklas nog niet goed genoeg Nederlands spraken, in de bovenbouw in de problemen komen. Dat komt omdat hun Nederlands zich door alle lessen in het Engels in klas 1 t/m 3 onvoldoende verbetert. Bij de intake wordt elke leerling daarom gescreend op het niveau van het Nederlands.
Tweetalige havo+ in de brugperiode
In de brugperiode maak je deel uit van het tweetalige havo-vwo-onderbouwteam. En, net als op het tweetalige vwo, krijg je een groot deel van je lessen in het Engels. In klas 1 zijn dat: aardrijkskunde (geography), geschiedenis (history), wiskunde (mathematics), godsdienst (religious education), lichamelijke opvoeding (PE), muziek (music) en drama (drama). En natuurlijk het vak Engels. In klas 2 komt daar IA (International Awareness) bij. Aan het einde van de tweede klas krijg je een vervolgadvies: havo, vwo of vmbo-t. Als je op tweetalig havo+ bent begonnen, kun je bij een niveauwissel gewoon TTO blijven doen.
Tweetalige havo+ na de brugperiode
In de derde klas komt er nog een vak in het Engels bij: economie (economics). Ook behoort een uitwisseling met een school in het buitenland tot het verplichte TTO-programma. Verder doe je in klas 3 het Anglia-examen: dat levert je alvast een mooi taalcertificaat op. Je kunt ook een speciaal certificaat halen voor Frans. Aan het eind van de TTO-onderbouw ontvang je het junior TTO-certificaat. In de tweede helft van klas 3 kies je een profiel met keuzevakken.
Tweetalige havo+ in de bovenbouw
Omdat je het gewone Nederlandse eindexamen doet, zijn de meeste vakken in de bovenbouw weer in het Nederlands. Die omschakeling levert in de praktijk eigenlijk nooit problemen op voor leerlingen die vloeiend Nederlands spreken. Enkele vakken zijn in de bovenbouw nog in het Engels, dit zijn vakken waar je geen schriftelijk eindexamen in doet. Daarnaast bereid je je voor op het IB-English B en kun je je profielwerkstuk in het Engels schrijven.