Dinsdag 29 juni: filmfestival
Van een oude traditie naar - misschien wel - een nieuwe: onze dramadocent Ruben Alexander heeft enige jaren terug de filmdagen ontworpen als CKV-activiteit voor havo 4. Het concept: tien leerlingen maken een filmparodie van 3 minuten. Zelf storyboard maken, zelf acteren, zelf filmen, zelf editen en natuurlijk: met zijn allen lachen om elkaars eindresultaat. Ruben's idee: waarom zou havo 3 dat niet ook kunnen? Sterker: waar havo 4 nog drie dagen nodig had, zou havo 3 dat ook in één dag moeten kunnen.
Eerlijk is eerlijk: de voortschrijdende techniek helpt een handje mee. Met de laatste versie van pak 'm beet iMovie kun je binnen korte tijd een verbluffend resultaat bereiken. En dat zonder laptop: de meesten hebben alle editing - van oudsher bij filmmaken het meest tijdrovende en meest specialistische onderdeel - op hun telefoon gedaan. Beeldbewerking, special effects, voice-overs, muziek en aftiteling: het zat er allemaal in. Daar kunnen wij als ouders en docenten ongetwijfeld een puntje aan zuigen.
Niettemin waren de verwachtingen gespannen. Als ware het een heuse blockbuster, zo dromden onze cineasten voor de deuren van ons splinternieuwe theater om kwart voor vier. Bij het opengaan stormden zij - na een Formule 1-achtige pitstop bij de gulle berg drankjes en snacks van conciërge Nico Waterman - naar binnen om de beste plek te bemachtigen... En die zijn, zoals in een echte bioscoop (en zoals in een gewone les, natuurlijk), achterin.
In een sneltreinvaart kwam het ene na het andere meesterwerkje voorbij. Eigentijdse horror, klassieke actie, Britse komedie en... een komedie uit 1990 over een jongetje dat per ongeluk alleen thuis achterblijft terwijl zijn familie op vakantie gaat bleek opmerkelijk populair materiaal voor een parodie. Alle filmpjes tezamen stonden garant voor een dik half uur samen lachen. Laat dat nou net het doel zijn van deze dag. Onze conclusie: filmdag havo 3 geslaagd. Een nieuwe traditie geboren? Met dank aan Yvette Thorn, Rick Lautenbach, Simon Oosterbeek en in het bijzonder Ruben Alexander.
Woensdag 30 juni: slootje-over in De Kwakel
Een guur en nat windje waait over de Boterdijk als we aankomen bij Poldersport in De Kwakel. Dappere jongens en meisjes van h3a, h3b en h3c parkeren hun fiets terwijl hun gezichten glimmen van de regen. Zij zijn alvast opgewarmd en klaar voor de fysieke ontberingen die hen te wachten staan. Want daar, in een typisch Noord-Hollands landschap van groen gras en brede sloten, achter de statige boerderij (bouwjaar 1894) van de familie Blommestijn, bevindt zich niet alleen een biologische melkveehouderij, maar ook een indrukwekkend parcours van touwen, kabels, drijvende pontons, draaiende raderen, nog meer touwen, water en natuurlijk: modder!!
Voor doorgewinterde HWC-mentoren als Rick Lautenbach en Simon Oosterbeek is een ochtend Poldersport begeleiden een vertrouwd uitje: de niet-heel-sterke-koffie, het knappende haardvuur in de omgebouwde stal, de nog-niet-heel-opgetogen gezichten van onze leerlingen ("Moeten we straks echt die sloot over, straks word ik nog nat!?" - "Ja joh, dat is juist het leuke ervan"), de opgewekte instructie van de frisse begeleiders van Poldersport op de ietwat nuchtere magen...
Maar zelfs de grootste kniesoor is een dappere doorzetter, zo blijkt als Simon en ondergetekende een rondje maken. Lachende gezichten en - soms angstige - kreten. Het sympathieke aanbod om deel te nemen aan de oversteek over de touwbrug slaan we beleefd af. We zien een stel bruggers van het Fons Vitae Lyceum in een roeiboot aankomen die onze dappere h3a-ers zonder twijfel een kloeke plons in de boerensloot gaat opleveren... nee, toch niet! Het gaat net goed. Paul, Roemer, Haru en Lex komen droog en wel aan de overkant. Een gemiste kans. Je mag zelf bepalen voor wie.
Door: Arjan Buijks