Op 21 september vertrokken 25 leerlingen en drie begeleiders op een historische reis, met een wiskundig tintje, door Noord-Nederland. Op de eerste dag behandelden we vooral het verloop van de Jodenvervolging in Nederland, met een wandeling door de Amsterdamse Joodse buurt, een bezoek aan het nieuwe namenmonument in Amsterdam, en daarna een bezoek aan voormalig kamp Westerbork in Drenthe. Een indrukwekkende rondleiding, aan de hand van primair bronnenmateriaal, gaf ons veel reliëf aan de thematiek van uitsluiting en discriminatie.
Op de tweede dag maakten de leerlingen een rondgang door prachtig Groningen, waar zij op zoek gingen naar alle vormen van toegepaste wiskunde die er in deze prachtige stad te vinden zijn. Veel foto’s, gereken en mooie opdrachten werden uitgevoerd.
De laatste dagen brachten we door op het mooiste Waddeneiland, Vlieland. Ook hier leerden de leerlingen over de microsamenleving en hoe men op Vlieland de oorlog doorstond. Een rondleiding door een gereconstrueerde bunkerstelling was daarvan het belangrijkste onderdeel. Gelukkig was er ook veel tijd voor spelletjes, wandelingen, en sport. Een enkeling waagde zich zelfs in het vrij koude water van de Noordzee.
Op de laatste vrijdag sloten we af met een tripje door Hoorn, de prachtige Noord-Hollandse stad, waar de Gouden Eeuw werd gethematiseerd in het West-Fries museum en een rondgang door de stad. Mooi om ook dit onderwerp, prominent in het eindexamen te kunnen meepikken op onze reis.
Moe, maar zeer voldaan reden we vervolgens terug naar Amstelveen. Een prachtige reis, met een supergezellige groep leerlingen!

Abe Thijs, docent geschiedenis