Deze activiteitenweek heeft voor v3-leerlingen in het licht gestaan van wereldburgerschap. De school heeft hiermee een vakoverstijgend project neergezet van grote waarde.
Maandag begon met een college geschiedenis in de aula met als thema: hoe komt de Nederlandse samenleving tot de samenstelling in deze eeuw?
Vervolgens luisterden leerlingen naar een verhaal waarin een agent in de Verenigde Staten een verkeerde beslissing nam: leerlingen werden geconfronteerd met wit privilege. In dit tekstfragment wordt een tiener doodgeschoten, in feite omdat het ging om een jongeman van kleur. In een klassengesprek konden leerlingen hierover denken, spreken en verwerken, maar vooral leren. In de middag ging de ene helft van de v3-klassen bezig met een pilot van het Amsterdam Museum, met burgerschapsonderwijs als uitgangspunt.
Dinsdag startte met godsdienst: wat is het verschil tussen imago en identiteit? Wat is stereotypering? Is het erg om te stereotyperen? Of heeft het wel nut? Hoe komt het dat je je eigen identiteit maar deels kent? Hoe kan het dat je de identiteit van een ander nooit zal kennen? Wat betekent alteriteit?
Het imagospel werpt licht op de zaak en met het maken van een identiteitscirkel kregen leerlingen in beeld welke rol beide begrippen in het dagelijks leven spelen.
Vervolgens gingen de leerlingen bij aardrijkskunde ontdekken waarom mensen migreren. Waar komen migranten vandaan? Hoe komt het dat je huis en haard achterlaat? Is dit alleen voor avonturiers weggelegd, of zijn er serieuze redenen?
Leerlingen kregen ook een werkvorm om aan den lijve te ervaren wat het is om op stap te zijn: inlevingsvermogen is voor burgerschap essentieel.
De helft van de v3-leerlingen die maandag Amsterdam Museum hadden, kregen dinsdagmiddag een heel bijzondere activiteit. Samen met Lovers rondvaarten organiseert Black Hertage Tour een bijzondere rondvaart. Al varend door de grachten van Amsterdam, vertelt Jennifer het verhaal dat wel eens overgeslagen wordt bij het vertellen over de Gouden Eeuw. Dit doet zij niet om het één met het andere te vervangen, maar om het plaatje compleet te maken. Het is heel indrukwekkend om te zien hoe de sporen van Gouden eeuw, van gewin, maar ook van onderdrukking en verzet, van handelaars en van tot slaaf gemaakten aanwezig zijn in ons stadsbeeld.
Woensdag richtten de drie verschillende klassen een lokaal in als YouTopia: hoe zie jouw ideale samenleving eruit? Door in groepjes aan zes facetten van een samenleving te werken, pasten ze toe wat ze geleerd hadden.
Nog een evaluatie en een reflectie ertegenaan en een afsluitende snack is mooi verdiend.