kunst & cultuur


Expositie beeldende vorming

Ieder jaar organiseert het HWC een expositie in de aula. Werkstukken gemaakt bij de beeldende vakken zijn te bewonderen. De expositie is de hele dag gratis te bezichtigen en iedereen is welkom. Met de expositie doen leerlingen van het vmbo-t, havo en vwo mee. De genomineerde werkstukken worden geselecteerd en geëxposeerd door docenten beeldende vormgeving. Een jury bestaande uit docenten en leerlingen kiest de winnaars. 

De producties van het HWC


 Kerstvoorstelling
 Elk jaar luiden we de kerstvakantie in met een voorstelling, waar alle leerlingen en ouders voor worden uitgenodigd. Een samenspel van muziek en theater, gemaakt door leerlingen en docenten van de school. Lijkt het je leuk om een keer mee te doen? Vanaf de start van het schooljaar kun je je hiervoor opgeven. Iedere vrijdagmiddag wordt er op school geoefend.

Performance Night
Na de kerstvakantie gaan we door op de vrijdagmiddag. Ook dan werken we toe naar een voorstelling, maar nu vanuit improvisatie. Iedereen kan zich hiervoor opgeven. We bieden Dans, Theater, Orkest, Koor, Techniek, Beeldende Vormgeving aan. Het geeft je de kans om je als liefhebber nog eens extra te verdiepen in je grote passie. Of, voor wie nieuwsgierig is, eens te proeven aan iets waarvan je je afvraagt of het wat voor je is. Hoe mooi is het om met een uiteenlopende groep enthousiastelingen samen te werken en iets nieuws neer te zetten? De afsluitende presentatie wordt getoond in de Schouwburg Amstelveen.

 Shakespeare in klas 1
 Begin januari volgen de leerlingen van de tweetalige brugklassen een workshop ‘Shakespearian theatre’. Onder leiding van een Engelse regisseur bestuderen de leerlingen een stuk van William Shakespeare. Na de voorbereiding onder schooltijd, zullen de leerlingen diezelfde avond nog de voorstelling presenteren in de aula van de school. Iedereen heeft een rol in het stuk en het wordt in het Engels opgevoerd.

 Wereldsprookjes in klas 1
 In het voorjaar maken de eerste klassen een voorstelling in één dag. Alle leerlingen mogen kiezen in welke discipline ze zich willen verdiepen. Ze kunnen zich opgeven voor een van de volgende onderdelen: Drama, Dans, Muziek, Techniek, Grime of Decor. Op deze projectdag volgen de leerlingen diverse workshops, waarna we samen een voorstelling gaan maken. We trekken voor dit project, deels door onze eigen kunstdocenten beeldende vorming, drama en techniek begeleid, ook professionele workshopleiders aan voor toneel, dans, gamelan en grime. De leerlingen krijgen les en studeren een deel van de voorstelling in, of zorgen er voor dat het er prachtig uit komt te zien. De dag wordt afgesloten met een voorstelling in de aula en iedereen is welkom om te komen kijken.

De eindproducties van KCV en CKV
 In de bovenbouw van het gymnasium krijgen leerlingen het vak Klassieke Culturele Vorming (KCV). In de bovenbouw van het vmbo-t, de havo en het vwo wordt het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) gegeven. Op al deze afdelingen wordt dit vak afgesloten met een eindpresentatie. Leerlingen kiezen in welke discipline ze zich willen verdiepen, van regie tot aan kostuumontwerp en met elkaar brengen ze vaak een klassieker in een modern jasje ten tonele. Zo hebben we de laatste jaren onder andere mogen genieten van een bewerking van Ovidius’ Metamorfosen, The F-side Story (gebaseerd op Romeo en Julia), Coco, MSDN (naar A Midsummer Night’s Dream) en Cyrano de Bergerac.

 Lustrumproducties
 Bij bijzondere gelegenheden, maar in ieder geval elk lustrumjaar, doet een grote groep leerlingen en docenten mee aan een spectaculaire productie. In 2018 hebben we het 55-jarig bestaan van de school gevierd met de voorstelling David Ben Isaï.    

Excursies

 In elk leerjaar ga je wel op excursie. Dat kan zijn een bezoek aan een museum (bv. het Rijksmuseum, het Cobramuseum, het Stedelijk museum en het Van Goghmuseum) of een tentoonstelling of voorstelling. Deze excursies bestaan nooit uit alleen maar kijken, maar ook uit doen. We bereiden de excursies altijd voor in de les. Ook bezoek je in de onderbouw bij het vak godsdienst verschillende religieuze gebouwen, zoals een kerk, moskee en synagoge. Het aanbod van de excursies is elk jaar weer wat anders, afhankelijk van wat er mogelijk is en in de belangstelling staat.  

Workshops

 Op het HWC worden in elke jaarlaag diverse workshops georganiseerd, waar alle leerlingen zich voor op kunnen geven.
Eerste klas
 In de eerste activiteitenweek volg je, als je in de brugklas zit, creatieve workshops. Positieve groepsvorming staat hierin central omdat we het belangrijk vinden dat je snel je klasgenoten leert kennen en waarderen. We werken samen met Cultuureducatie Amstelland en verbindende activiteiten zijn bijvoorbeeld: •   Bouw je eigen escaperoom •   Maak een klassenrap •   Theaterimprovisatie •   Samba
Tweede klas
 Tijdens het 'Rondje Cultuur', in het najaar, openen de culturele instellingen hun deuren voor alle tweedejaars scholieren uit Amstelveen. Ook als leerling van het Hermann Wesselink College doe je daaraan mee. Je maakt kennis met de culturele instellingen en volgt hier uitdagende workshops. Een aantal voorbeelden: •   'Glaskunst in beeld' in het Van der Togt Museum •   'Manga tekenen' in de SAKB ateliers •   Schilderen in het Cobra Museum •   'Film en geluid' in P60 We sluiten samen af in de Schouwburg van Amstelveen.
 Derde klas
 Aan het begin van het schooljaar, in september, is er een culturele activiteit voor alle derde klassen. De leerlingen volgen verschillende workshops waarbij improvisatie heel belangrijk is. Aan het einde van de dag volgt een presentatie met en voor elkaar. Zo kun je  bijvoorbeeld kennismaken met: •   Commedia dell’arte •   Braziliaanse Samba •   Afrikaanse dans •   High Tech Music & Beats •   Indonesische gamelan Maar soms heb je de keuze uit flamenco dansen, theater- en dansimprovisatie en djembé. Ook het aanbod van de workshops varieert van jaar tot jaar.    
Alle klassen
 Elke vrijdagmiddag is er van alles te doen op het HWC! Vanaf het begin van het schooljaar kun je auditie doen om mee te doen in het koor of in een van de toneel-, muziek- en dansgroepen aan de voorbereiding van de kerstvoorstellingen in december voor alle leerlingen van school. Na de kerstvakantie gaan we door met het aanbieden van een reeks kunstzinnige workshops: Koor    Orkest    Theater    Dans    Ruimtelijke vormgeving Onder begeleiding van inspirerende docenten werk je toe naar een eindpresentatie in Schouwburg Amstelveen. De workshops zijn voor alle leerlingen, van de eerste tot en met de zesde klas. Het geeft je de kans om je nog eens extra te verdiepen in je grote passie. Of, voor als je nieuwsgierig bent, eens te proeven aan iets waarvan je je misschien afvraagt of het wat voor je is. Het is hel leuk om met een groep enthousiastelingen uit alle leerjaren en afdelingen samen te werken en iets nieuws neer te zetten!.

Concerten

 In de winter vinden er regelmatig lunchconcerten plaats door leerlingen. Daar kun je aan meedoen, als je een instrument bespeelt of graag zingt. Ook is er 1x per jaar een bandjesavond, waar je met je band kunt optreden en van elkaars optredens kunt genieten. En natuurlijk zijn er de befaamde eindexamenconcerten, waarin leerlingen alles kunnen laten zien (en horen) wat ze al die jaren bij muziek hebben geleerd.

Reizen

Ook in het buitenland valt veel kunst & cultuur te genieten. Bij de reizen in de bovenbouw, zoals naar Berlijn of Parijs of Rome doen we dat dan ook volop.

   terug (extra programma)