kunst & cultuur

Onderwijs in kunst en cultuur stimuleert een open, nieuwsgierige en onderzoekende houding. Het nadenken over en het zich laten verwonderen door kunst geeft leerlingen ook inzicht in wie zij zelf zijn. Kunst en cultuur is individualistisch, maar ook sociaal. Het gaat over empathie, inlevingsvermogen, ‘je kunnen verplaatsen in’. Naast de ruimte om jezelf te kunnen zijn staat de verantwoordelijkheid als groep om goed met verschillen om te gaan. Kunstonderwijs levert dus inzicht in andere culturen en kunstvormen, ontwikkelt creatief denken en levert intensieve sociale interactie op. Leerlingen leren om met een open blik naar de wereld om hen heen te kijken. Onderwijs in kunst en cultuur levert zo een belangrijke bijdrage aan de kernwaarden ontmoeting en verbinding. Dat maakt het een belangrijke pijler van de school.

Met ingang van schooljaar 2022-2023 heeft het HWC het keurmerk 'CultuurProfielSchool'.

Expositie beeldende vorming

Ieder jaar organiseert het HWC een expositie. Werkstukken gemaakt bij de beeldende vakken zijn te bewonderen. De expositie is de hele dag gratis te bezichtigen en iedereen is welkom. Met de expositie doen leerlingen van het vmbo-t, havo en vwo mee. De genomineerde werkstukken worden geselecteerd en geëxposeerd door docenten beeldende vormgeving. Een jury bestaande uit docenten en leerlingen kiest de winnaars. 

De producties van het HWC
Kerstvoorstelling

Elk jaar luiden we de kerstvakantie in met een voorstelling in ons theater. Een samenspel van muziek en theater, gemaakt door leerlingen en docenten van de school. Lijkt het je leuk om een keer mee te doen? Vanaf de start van het schooljaar kun je je hiervoor opgeven. Iedere vrijdagmiddag wordt er op school geoefend.

Shakespeare in klas 1

Begin januari volgen de leerlingen van de tweetalige brugklassen een workshop ‘Shakespearian theatre’. Onder leiding van een Engelse regisseur studeren de leerlingen een stuk van William Shakespeare in. Na de voorbereiding gedurende de schooldag zullen de leerlingen het stuk diezelfde avond nog voor hun ouders en andere belangstellenden opvoeren in het theater van de school. Iedereen heeft een rol in het stuk en het wordt in het Engels gespeeld.

West ontmoet oost klas 2

Aan het begin van het nieuwe schooljaar maken de tweede klassen een voorstelling in één dag. Op deze projectdag volgen de leerlingen diverse workshops, waarna we samen een voorstelling gaan maken. We trekken voor dit project, deels door onze eigen kunstdocenten beeldende vorming, drama en techniek begeleid, ook professionele workshopleiders aan voor toneel, dans, gamelan en grime. De leerlingen krijgen les en studeren een deel van de voorstelling in, of zorgen ervoor dat het er prachtig uit komt te zien. De dag wordt afgesloten met een voorstelling in ons theater en iedereen is welkom om te komen kijken.

Wereldsprookjes in klas 1

In het voorjaar maken de eerste klassen een voorstelling in één dag. Alle leerlingen mogen kiezen in welke discipline ze zich willen verdiepen. Ze kunnen zich opgeven voor een van de volgende onderdelen: Drama, Dans, Muziek, Techniek, Grime of Decor. Op deze projectdag volgen de leerlingen diverse workshops, waarna we samen een voorstelling gaan maken. We trekken voor dit project, deels door onze eigen kunstdocenten beeldende vorming, drama en techniek begeleid, ook professionele workshopleiders aan voor toneel, dans, gamelan en grime. De leerlingen krijgen les en studeren een deel van de voorstelling in, of zorgen ervoor dat het er prachtig uit komt te zien. De dag wordt afgesloten met een voorstelling in ons theater en iedereen is welkom om te komen kijken.

De eindproducties van KCV en CKV

In de bovenbouw van het gymnasium krijgen leerlingen het vak Klassieke Culturele Vorming (KCV). In de bovenbouw van het vmbo-t, de havo en het vwo wordt het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) gegeven. Op al deze afdelingen wordt dit vak afgesloten met een eindpresentatie. Leerlingen kiezen in welke discipline ze zich willen verdiepen, van regie tot aan kostuumontwerp en met elkaar brengen ze vaak een klassieker in een modern jasje ten tonele. Zo hebben we de laatste jaren onder andere mogen genieten van een bewerking van Ovidius’ Metamorfosen, The F-side Story (gebaseerd op Romeo en Julia), Coco, MSDN (naar A Midsummer Night’s Dream) en Cyrano de Bergerac.

Lustrumproducties

Bij bijzondere gelegenheden, maar in ieder geval elk lustrumjaar, doet een grote groep leerlingen en docenten mee aan een spectaculaire productie.

Excursies

In elk leerjaar ga je wel op excursie. Dat kan zijn een bezoek aan een museum (bijvoorbeeld het Rijksmuseum, het Cobramuseum, het Tropenmuseum en Volkenkunde museum) of een tentoonstelling of voorstelling. Deze excursies bestaan nooit uit alleen maar kijken, maar ook uit doen. We bereiden de excursies altijd voor in de les. Ook bezoek je in de onderbouw bij het vak godsdienst verschillende religieuze gebouwen, zoals een kerk, moskee en synagoge. Het aanbod van de excursies is elk jaar weer wat anders, afhankelijk van wat er mogelijk is en in de belangstelling staat.  

 

Workshops

Op het HWC worden in elke jaarlaag diverse workshops georganiseerd, waar alle leerlingen zich voor op kunnen geven.

 
Eerste klas

In de eerste activiteitenweek ga je samen met je nieuwe mentorklas naar het Scheepvaartmuseum. Positieve groepsvorming staat hierin centraal omdat we het belangrijk vinden dat je snel je klasgenoten leert kennen en waarderen. Samen met je mentor(en) ga je tijdens de eerste week ook allerlei kennismakingsspelletjes doen, wat samen zorgt voor een leuke en gezellige start van het schooljaar.

Tweede klas

Tijdens het 'Rondje Cultuur', in het najaar, openen de culturele instellingen hun deuren voor alle tweedejaars scholieren uit Amstelveen. Ook als leerling van het HWC doe je daaraan mee. Je maakt kennis met de culturele instellingen en volgt hier uitdagende workshops. Een aantal voorbeelden:

  • Glaskunst in beeld in het Van der Togt Museum
  • Manga tekenen in de SAKB ateliers
  • Schilderen in het Cobra Museum
  • Film en geluid' in P60. We sluiten samen af in de Schouwburg van Amstelveen
     
Derde klas

Aan het begin van het schooljaar, in september, wordt er voor alle derde klassen een watersportdag verzorgd. Tijdens deze leuke en ontspannen activiteit ga je samen met je (nieuwe) klasgenoten zeilen, suppen of surfen en leer je je klas op een gezellige manier beter kennen.

 
Alle klassen

Elke vrijdagmiddag is er van alles te doen op het HWC! Vanaf het begin van het schooljaar kun je auditie doen om mee te doen in het koor of in een van de toneel-, muziek- en dansgroepen aan de voorbereiding van de kerstvoorstellingen in december voor alle leerlingen van school. Na de kerstvakantie gaan we door met het aanbieden van een reeks kunstzinnige workshops:

  • Koor
  • Orkest
  • Theater
  • Dans
  • Ruimtelijke vormgeving 

Onder begeleiding van inspirerende docenten werk je toe naar een eindpresentatie in Schouwburg Amstelveen. De workshops zijn voor alle leerlingen, van de eerste tot en met de zesde klas. Het geeft je de kans om je nog eens extra te verdiepen in je grote passie. Of, voor als je nieuwsgierig bent, eens te proeven aan iets waarvan je je misschien afvraagt of het wat voor je is. Het is hel leuk om met een groep enthousiastelingen uit alle leerjaren en afdelingen samen te werken en iets nieuws neer te zetten!

Concerten

In de winter vinden er in ons theater regelmatig lunchconcerten plaats door leerlingen. Daar kun je aan meedoen, als je een instrument bespeelt of graag zingt. Ook is er 1x per jaar een bandjesavond, waar je met je band kunt optreden en van elkaars optredens kunt genieten. En natuurlijk zijn er de befaamde eindexamenconcerten, waarin leerlingen alles kunnen laten zien (en horen) wat ze al die jaren bij muziek hebben geleerd.

Reizen

Ook in het buitenland valt veel kunst & cultuur te genieten. Bij de reizen in de bovenbouw, zoals naar Berlijn of Parijs of Rome doen we dat dan ook volop.